Over ons‎ > ‎

JCI Internationaal

JCI staat voor Junior Chamber International.
JCI is een netwerkorganisatie voor persoonlijke ontwikkeling voor ondernemende mensen van 18 tot 40 jaar.

JCI is gebaseerd op 4 pijlers:
Individu
JCI werkt als trainingsorganisatie aan het individu
Waar voor velen geldt dat ze na het verlaten van de schoolbanken zijn uitgeleerd, geldt voor JCI leden dat ze nooit zijn uitgeleerd. Training is een van de vier pijlers binnen JCI. Als worldwide leadership development organisation biedt JCI haar leden volop mogelijkheden om hun leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen. Onder meer door het volgen en geven van trainingen. Time management, mind mapping, presentatietechnieken, debating, body language, Internet: het is slechts een kleine greep uit het trainingsaanbod. Door deel te nemen aan projecten vergroten JCI leden hun persoonlijke vaardigheden op het gebied van organisatie en teamvorming. Projecten kunnen een lokaal, regionaal, nationaal of internationaal karakter hebben. Een bijzondere vorm van internationaal samenwerken is twinning, waarbij twee kamers uit verschillende landen onder meer gezamenlijk projecten opzetten.

Gemeenschap
JCI als engagement voor de gemeenschap
JCI organiseert elk jaar talloze projecten met het oog op de behoeftes in onze gemeenschap. Een greep uit de projecten van JCI Harelbeke de afgelopen jaren:
Vlasroterijen: bakens van een rijk verleden in het landschap

Wij van Junior Chamber International JCI, hebben ons verenigd met de Leiekernen Menen/Wevelgem, Kortrijk en Harelbeke om het op te nemen tegen de verdere verwaarlozing van de vlasroterijen in onze regio.
Vlasroterijen, u weet wel, die betonnen bakken overwoekerd door groen, met verroeste en doorhangen deuren, vastgelopen tandraden, stoomketels, zwingelmachines,...
Een rijk verleden van onze streek kunnen we zo niet laten teloorgaan. Deze gebouwen zijn uniek in de wereld: alhoewel vlas verwerkt wordt op zowat elk continent vindt men deze roterijen enkel in België en Nederland! We moeten deze getuigen van noeste arbeid, die een aanzet waren voor de huidige economische opleving in onze streek, sparen voor onze kinderen, kleinkinderen,...
Met onze commissie en de samenwerking over verschillende JCI kernen willen we het probleem van de verwaarlozing van deze waardevolle sites aankaarten bij het grote publiek, de politieke verantwoordelijken, de toerist/recreant, de industrie,…
We willen dit concreet vertalen in het brengen van beelden van deze sites (Vb: de foto hieronder is te zien op de rotonde aan de nieuwe Euroshop te Kortrijk), het inkleden met vlas van rotondes, een boottocht door de Leiestreek en het organiseren van een familiefietstocht langs de belangrijkste sites uit onze streek.

Artfest
Artfest was een goed gestructureerd, volks, gevarieerd en gratis evenement georganiseerd voor de inwoners van Harelbeke en omstreken ter bevordering van de sociale contacten in eigen streek.
Een totaal nieuwe activiteit op de vooravond van de Harelbeekse braderij. JCI Harelbeke organiseert een mix van 'kunst', gastronomie en feesten: boombal en fuif tot in de kleine uurtjes.

Business
JCI als business netwerk
Met meer dan 200.000 leden in 120 landen is Junior Chamber International na Rotary en Lions het derde netwerk in de wereld. Het hoofdkwartier is gevestigd in Coral Gables, Florida USA. Elk jaar zijn er verscheidene internationale en nationale congressen, maandelijks vergaderen alle leden in hun eigen lokale Kamer. Vlaanderen telt circa 1350 leden.
Elke kamer telt verscheidene commissies, waarvan de leden afzonderlijk bij elkaar komen. Daarmee ontstaat een hecht netwerk waarin alle ruimte is voor contacten op sociaal en zakelijk vlak. Specifiek voor diegenen binnen JCI die business-acitiviteiten willen ontwikkelen is er business pijler, sterk groeiend in ledental. Bedrijfsbezoeken, business-to-business evenementen en zakelijke trainingen vormen het veelzijdige palet binnen de business pijler. Zowel op landelijk als lokaal niveau vinden veel activiteiten plaats. Het uitgangspunt in het ledenbestand van JCI is dat de individuele netwerken elkaar zoveel mogelijk aanvullen.

Internationaal
JCI als Internationale vereniging
De eenvoudigste manier om kennis te maken met het internationale aspect van JCI is deelname aan een Europees of Wereldcongres. Tijdens deze congressen worden er trainingen en workshops gegeven door bekende internationale trainers van binnen en buiten JCI die voor alle leden en hun partners toegankelijk zijn. Tevens bestaat de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij de General Assembly (de vergadering waarbij de landelijk voorzitters beslissingen nemen over het beleid van JCI International). En natuurlijk is er voldoende tijd voor informele kennismaking tijdens de talloze feesten en after party's die worden georganiseerd door de verschillende landen en tijdens het galadiner aan het eind van het congres.

JCI geeft je de mogelijkheid in een vertrouwde omgeving te leren van de dingen die je doet, zonder dat daar meteen zware consequenties aan verbonden zijn. Een organisatie die je uitdaagt om net dat stapje verder te zetten dan je zelf in gedachten had. Kortom, een investering in vorm van tijd, positieve inzet en goede wil die je onbetaalbare mogelijkheden tot persoonlijke groei oplevert.

Leden van JCI vertegenwoordigen verschillende beroepsgroepen en functies. Ze zijn zelfstandig of in loondienst, ze komen uit het bedrijfsleven of de non-profitsector. Bovendien zijn het stuk voor stuk ondernemende mensen, ieder binnen zijn of haar vakgebied. Entrepeneurs in action luidt dan ook het internationale credo van Junior kamer.